ONT I RYGGEN? HäR äR 5 TIPS FöR ATT LINDRA TILLFäLLIGA RYGGBESVäR

Många svenskar lider av ryggont och det finns många orsaker så som ryggskott eller lumbago. Här är fem saker du kan göra för att underlätta smärtan i vardagen.

Att ha ont i ryggen kan vara både tröttsamt och smärtsamt, men det finns faktiskt saker du kan göra för att underlätta vardagen lite.

Motionera

Det är lätt att anta att vila är den bästa medicinen för ryggen när det gör ont, men det kan faktiskt leda till att musklerna i ryggen blir svagare. Faktum är att du genom att röra på dig kan du motverka och lindra smärtan i ryggen. Övningar som tränar musklerna i ryggen är att föredra, så länge övningarna inte gör att du får mer ont, skriver 1177.

Skippa tunga lyft

Undvik att belasta din rygg med tunga lyft under tiden du har ont. Om du ändå MÅSTE lyfta någonting tänk på att ha föremålet nära kroppen och böj på benen istället för ryggen när du lyfter.

Receptfria värktabletter

Du kan använda receptfria värktabletter, som Ipren och Alvedon, för att linda smärtan när du har ont i ryggen.

Vid ryggskott är det bästa att kombinera både en antiinflammatorisk tablett som Ipren tillsammans med Alvedon som innehåller paracetamol. 

Tänk på att alltid läsa bipacksedeln vid medicinering.

Placera en kudde under svanken

Placera en kudde under svanken när du ligger och vilar. Detta både lindrar och förebygger smärta i ryggen.

Sov på rygg

Du kan med fördel sova på rygg under tiden du har ont. Genom att sova på ryggen kommer du ligga rakare, och du får i och med detta en skonsammare position för huvud och ryggrad samtidigt som du inte lägger onödigt tryck på höfterna och axlarna. Att sova på rygg kan även förhindra framtida ryggbesvär.

Läs mer: Att knäcka till ryggen är inte så bra som du tror

LÄS MER:

​7 övningar för bättre hälsa - som du kan göra hemma

2023-07-13T06:16:16Z dg43tfdfdgfd