LäKARE OCH TRäNINGSFORSKARE UNDERSTRYKER: DäRFöR äR STYRKETRäNING VIKTIGT FöR ALLA - OAVSETT åLDER

Kanske finns det på din lista över hälsosamma och bra saker att göra för dig själv 2024. Kanske har du till och med köpt ett medlemskap men ännu inte tagit dig till gymmet.

Läs också

Nato-land uttrycker oro över ryska drönarattacker som kan ha kränkt dess luftrum

Därför ska du aldrig koka ett kallt ägg

Välkänt företag: Därför bör du inte laga mat med olivolja

Oavsett om det görs med vikter, elastiska band, maskiner eller bara kroppsvikt spelar styrketräning en avgörande roll för att förbättra muskelstyrka, uthållighet och bentäthet, så det finns all anledning att komma igång.

Dr. Tommy Lundberg, träningsforskare vid Karolinska Institutet, framhåller styrketräningens avgörande betydelse för en hälsosam livsstil.

Han pekar på förbättrad blodsockerbalans, bättre sömn och minskad risk för fall som några av de omedelbara fördelarna med regelbunden styrketräning. Det säger han till CNN.

Även om data tyder på att styrketräning kan minska risken för vissa kroniska sjukdomar, betonar Lundberg vikten av att fokusera på kortsiktiga effekter för att uppmuntra fler att engagera sig i denna hälsosamma praktik.

Samtidigt som alla åldersgrupper kan dra nytta av både aerob träning och styrketräning, menar Lundberg att sistnämnda är särskilt viktigt för de över 65.

Detta på grund av den direkta kopplingen mellan styrketräning och förbättrad fysisk funktion samt minskad risk att falla.

Lundberg varnar för samhällets generellt mer stillasittande livsstil och uppmanar kommuner och regering att överväga stadsstrukturen att göra mer för att integrera fysisk aktivitet i det dagliga livet, bland annat träningsredskap i grönområden, utegym och generellt mer fokus på träning i skolan.

Läs också

Bonden hittar "jätteägg"- innehållet var ännu mer förvirrande

Militärexperter med oroväckande uttalanden: De har fattat beslut att starta krig

Skrämmande uttalade från Putin-allierad: "Tredje världskriget har börjat"

2024-01-20T13:19:26Z dg43tfdfdgfd