EXPERTERNAS TIPS: Så HåLLER DU NYåRSLöFTET

Äta bättre, dricka mindre och träna mer? Är du en av dem som har stora planer på ett bättre liv 2024? Här är experternas tips på hur du optimerar chansen att lyckas med nyårslöftena.

När ett nytt år inleds är det många som planerar att börja med nya vanor. Ett nytt år symboliserar nystart och efter jul -och nyårshelgerna kanske livsstilen har varit mindre perfekt än vad man tänkt sig.

Men hur håller man ett nyårslöfte?

– Det första är att inte sikta för högt, säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, som forskar på nyårslöften och är en av världens främsta experter på området.

– Har du aldrig stått på ett par skidor ska du nog inte satsa på att åka Vasaloppet i mars. Det är ett vanligt misstag att ta i för mycket.

Lägg till ny vanor

Carlbring har i sin forskning sett att det är större chans att hålla löftet om det är formulerat som ett “närmandemål” där löftet är att börja med något, än om det formuleras som ett “undvikandemål”, där du ska sluta med en vana.

– Den som vill ändra kosten och äta mer hälsosamt har större chans att lyckas om löftet är att börja äta mer frukt och grönt snarare än att sluta med godis.

Genom att sätta upp närmandemål kan man sikta mot att byta ut ett beteende man vill bli av med mot ett annat. Om du äter frukt flera gånger om dagen är det troligen lättare att dra ner på godis.

Ett annat tips är att löftet ska vara specifikt. I stället för att bestämma sig för att “spara pengar” ska man specificera en summa som sätts över med autogiro. Det är också lättare om målet är mätbart.

– Bland kvinnor är ett vanligt löfte att “stressa mindre” vilket är väldigt diffust. Då kan man försöka bryta ner det och säga att man ska ha en lugn aktivitet under dagen. I stället för "träna mer" kan man bestämma vilka dagar och hur lång tid, säger Carlbring.

Tro på dig själv

Marcus Bendtsen är biträdande professor vid Linköpings universitet och forskar om livsstilsförändringar. Han säger att det är viktigt att tro på sin egen förmåga att ändra en vana om man ska lyckas i längden.

– Därför är ett bra tips att sätta mindre mål som man kan uppnå till en början och sedan sätta nya mål när man kommit en bit på vägen, säger han.

Den som vill sluta röka kan till exempel börja med att ta bort alla askkoppar hemma. Då visar man för sig själv att man kan göra en förändring. Nästa steg kan vara att sätta ett max antal cigaretter att röka och därefter sluta helt.

Att lyckas med förändringar, även om de är små, ger en boost för självkänslan.

– Om det handlar om alkohol kan man sätta målet att inte dricka under matlagningen eller att inte dricka alkohol hemma innan man ska ut på fest. Därefter kan man sätta större mål, säger Marcus Bendtsen.

Avskräckande hot

Ett annorlunda grepp är att ge en summa pengar till någon närstående som får ha dem som gisslan. Om du lyckas med löftet får du pengarna tillbaka. Men misslyckas du går pengarna till något du ogillar.

– Det avskräckande kan fungera som motivation säger Per Carlbring.

Sist men inte minst poängterar både Per Carlbring och Marcus Bendtsen att bakslag är en helt naturlig del av en beteendeförändring.

– Har du planerat en runstreak där du ska springa en sträcka varje dag och missar en eller två behöver du inte ge upp. Om du fortsätter efter uppehållet har du fortfarande gjort en stor förändring i livsstilen, säger Per Carlbring.

2024-01-01T05:14:14Z dg43tfdfdgfd