REGERINGEN TROR ATT UTVISNINGARNA KAN SEXFALDIGAS

Regeringen bedömer att antalet som döms till utvisning på grund av brott kan sexfaldigas.

Nu är det slutdaltat med personer som kommer till Sverige och begår brott här, säger migrationsminister Johan Forssell (M).

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att fler utlänningar som begått brott ska utvisas. Nu föreslår en utredning hur det ska gå till.

Ett förslag är att utvisning ska kunna ske vid alla brott som har en strängare påföljd än böter. Det är en skärpning jämfört med i dag när det krävs minst sex månaders fängelse för att utvisning ska komma ifråga.

– Kommer domstolen fram till att man får fängelse blir man också föremål för en prövning för utvisning, säger utredaren Ola Sjöstrand.

Det ska inte heller finnas några krav på återfallsrisk eller att brottet är av visst allvar.

Plikt för åklagare

Avvägningen mellan skälen för och emot utvisning föreslås också skärpas och anpassas till EU:s miniminivå.

Ett annat förslag är att åklagare ska vara skyldiga att yrka på utvisning när brottet är utvisningsgrundande. I dag är det åklagaren själv som gör den bedömningen.

– Det har visat sig att det finns många ärenden i dag där man misstänker att det kanske hade lett till utvisning men det fanns inget yrkande, säger Sjöstrand.

Det föreslås också ytterligare skärpningar för personer som kom till Sverige före 15 års ålder och som bott här i minst fem år. Tidigare fanns ett förbud mot att utvisa dessa personer, men det ersattes 2022 av ett kvalificerat krav som gjorde det möjligt att utvisa vid särskilt allvarliga brott. Nu föreslås även det kravet tas bort.

Utredaren föreslår också att återreseförbuden ska förlängas och i fler fall inte tidsbegränsas alls. Därtill föreslås att straffskalan för att vistas i landet i strid mot ett återreseförbud skärps.

Problem att skicka ut

Enligt utredaren kan antalet personer som döms till utvisning på grund av brott sexfaldigas om utredningens förslag genomförs, från dagens cirka 500 varje år till 3 000. Han betonar dock att det finns många osäkerhetsfaktorer kring beräkningen.

Polisen har samtidigt vittnat om problem med att verkställa utvisningarna. Det finns en rad länder som är svåra att utvisa till, som Afghanistan, Irak och Somalia, och ärendena rörande dessa länder ökar dessutom. Det innebär att många utvisningsdömda brottslingar blir kvar i Sverige.

Utredaren föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2027.

– Sverige kommer nu att få det tuffaste regelverket för brottsutvisningar i hela Norden, säger Johan Forssell.

2025-05-14T08:24:43Z